ORANŽINIS KORFU SIMBOLIS

Aušrinė Šėmienė | 2021-04-07

Lankydamiesi Graikijos Korfu saloje ir klaidžiodami po vaizdinga senamiesčio gatveles, greičiausiai pamatysite įvairių butelių su mįslingu oranžiniu skysčiu. Tai kinkanų likeris („kumquat“), dažnai vadinamas Korfu dvasia, kuri tapo prekės ženklu.

Medis, vadinamas Marumi kumquat, veda apskritus arba ovalo formos vaisius saldžia žievele su kartoku minkštimu. Maži vaisiai auga Kinijoje ir Pietų Japonijoje, Malaizijoje, Pietų Vietname… Užtat ir vadinasi jie japoniniai kinkanai. Azijos šalyse iš jų net daromi bonsai ir dovanojamas kaip sėkmės simbolis.

Kaip jis atsirado Korfu už tūkstančių kilometrų nuo tėvynės? 1860 metais dėl kone magiškų auksinių vaisių į salą juose atvežė vienas anglų agronomas. Nuo to laiko kinkanas tapo vienu pagrindinių salos žemės ūkio produktų.

Kinkanus galima valgyti šviežius, bet dažniausiai iš kartoko minkštimo gaminami saldumynai, uogienės ir želė. Ir dar iš jo daromi alkoholiniai gėrimai. Korfu yra keletas spirito varyklų, kurios naudoja kinkanus.

Pagal gėrimo spalvą lemia, galite numanyti iš ko padarytas likeris. Jei – žievelių, jis skaisčiai oranžinis, jei minkštimo, – ne toks ryškus.

Kinkanų likeris – labai saldus ir be galo kvapnus gėrimas. Dėl to, kad yra labai stipraus skonio, mėgstamas kokteiliuose, gardinant kremus, ledus, kitus desertus ir ypač –gardinti jogurtą. Kinkanų degtinė yra mažiau saldi, todėl vietiniai gyventojai jos paprastai patiekia po valgio, taip pat, kaip ir kitose Graikijos dalyse – ūzą, tsikoudiją ar tsipourį