Viduržemio jūros kalnų paslaptis

Aušrinė Šėmienė | 2021-04-07

Graikijos augalų kiekis įspūdingas, – maždaug 6 500 rūšių, 1 150 yra vietiniai, t. y. jų tėvynė čia Graikijoje. Dėl unikalaus šalies klimato ir dirvožemio Graikijos flora yra išskirtinė pasaulyje, – augalai sukaupia ypač daug eterinių aliejų ir veikliųjų medžiagų, o jos daro įtaką skoniui ir, žinoma, poveikiui.

POPULIARIAUSIA – KALNŲ ARBATA

Vienas ypatingiausių Graikijos augalųkalnų arbata, kuria jau daugiau kaip 2 000 metų žmonės mėgaujasi ne tik dėl gero skonio, bet ir naudos sveikatai. Pasak graikų mitų, kadangi jos gėrė titanai, užtat ir buvo titanais.

Graikijos kalnų arbata gaminama iš sideričio lapų ir žiedų. Šioje gentyje yra daugiau kaip 150 rūšių, 27 iš jų auga Graikijoje ir kiekviena skiriasi skoniu, mat sukaupia skirtingą kiekį veikliųjų medžiagų katechinų.

Sideritis auga aukštai, uolinguose kalnų ​​šlaituose ir yra prisitaikęs išgyventi su nedaug vandens ir dirvožemio.

Beveik kiekvienas Graikijos regionas turi savo sideričio arbatos pavadinimą, pavyzdžiui, „Olympo“ arba „Parnaso“, pagal kalno, kuriame auga, pavadinimą. Kretoje ji vadinama malotira. Labiausiai paplitęs angliškas pavadinimas, žinoma, kalnų arbata, dėl to, kad išvertus iš graukų kalbos reiškia „kalno arbata“. Dar ji vadinama piemenų arbata, mat graikų piemenys savo bandas gano aukštai kalnuose. Lietuviškai, beje, sirinė timsra.

Kalnų arbata yra nepaprastai populiari Graikijoje ir verdama dažniausiai žiemą, kai žmonės peršala ar ką nors skauda, padeda kovoti ir su kitomis kvėpavimo problemomis, nevirškinimu ir netgi nerimu, be to, stiprina imuninę sistemą, slopina karščiavimą.

Graikijos močiučių taisyklė: bent po vieną puodelį per dieną. Ir būsite sveiki! Beje, žirgams šis augalas nuodingas.

NAUDA SVEIKATAI

Senovės Graikijoje Dioskoridas ir Teofrastas teigė, kad sideritis padėjo gydyti žaizdas, kurias mūšyje gavo kariai. Beje, augalo stiebas panašus į ietį, ilgą ir ploną su antgaliu, – unikaliu taurėlapiu.

Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas tvirtino, kad sideritis labiausiai tinka imuninei ir kvėpavimo sistemoms. Ir šiandien Graikijoje kalnų arbata dažniausiai vartojama žiemą, kovojant su peršalimu, gripu ir, žinoma, kovidu!

Kalnų arbatoje yra daug antioksidantų, polifenolių ir eterinių aliejų. Vienas mokslo tyrimas parodė, kad dėl galingo antioksidantų kiekio kalnų arbata yra tokia pat stipri kaip ir žalioji arbata, kuri skatina organizmo antioksidacinę apsaugą ir apsaugo nuo oksidacinio streso. Ir toliau atliekama daugybė tyrimų, kuriuose nagrinėjama kalnų arbatos nauda sveikatai.

2011 m. „Journal of Ethnopharmacology“ buvo išanalizuotas visuoe 150 sideričio rūšių esanti flavonoidų kiekis ir padaryta išvada, kad jie turi neįtikėtiną poveikį kaip antimikrobinis, priešuždegiminis, analgetikas, antibakterinis, priešgrybelinis ir antispazminis vaistas. Taip pat pranešta, kad kalnų arbata buvo tokia pat galinga kaip ir žalioji arbata, mažinant oksidacinį stresą. Taigi, „titanų žolė“:

1. Gerina atmintį. Magdeburgo universiteto atlikti tyrimai parodė, kad sergantys Alzheimerio liga 6 mėnesius gėrė kalnų arbatą ir jų atmintis pagerėjo iki tokio lygio, koks buvo 9 mėnesiai iki gydymo!

2. Gerina virškinimą. 2012 m. „Planta Medica“ paskelbė, kad arbatos fenoliai ir antioksidantai sumažina uždegimą.

3. Mažina kraujospūdį. „Journal of Physiology and Pharmacology“ paskelbtas tyrimas, kad sideričio ekstraktas padėjo sumažinti kraujospūdį ir atpalaidavo kraujagysles.

4. Padeda kaulams. Tyrimai parodė, kad arbata teigiamai veikia kaulų tankį ir gali padėti apsaugoti nuo osteoporozės.

5. Peršalimas, skausmai ir imuninė sistema. Malšina skausmą ir yrapriešuždegiminė priemonė, naudojama nuo peršalimo, skausmų, alergijų, kvėpavimo takų ir imuninės sistemos stiprinimo.

6. Slopina nerimą ir stresą. Dar Hipokratas pastebėjo, kad arbata slopina nerimą, o 2015 m. „Molecules Journey“ paskelbė 4 flavonoidus, kurie veikia galingiau nei monoamininiai neuromediatoriai (serotoninas, noradrenalinas ir dopaminas).

KOKS SIDERIČIO SKONIS?

Gėlių, žemišką, šiek tiek saldus ir švelnus. Šiek tiek primena mėtų, ramunėlių ir citrusinių vaisių mišinį, o labiausiai – šalavijų.

KAIP PARUOŠTI?

Užvirinkite vandenį. Įmeskite saują džiovintų lapų ir uždenkite. Virkite 3–5 minutes, žiūrint kokios stiprumo norite. Nukelkite nuo ugnies ir palikite arbatą dar 5 minutes pastovėti. Patiekite sideritį su Kalamata alyvuogėmis, fetos sūriu ir duona arba medumi.

Molecules | Free Full-Text | Polyphenols and Other Bioactive Compounds of  Sideritis Plants and Their Potential Biological Activity | HTML